Het verschil

Het verschil tussen opstal en inboedel

Om uw eigen woning en inboedel te verzekeren tegen bijvoorbeeld brand, diefstal of waterschade kunt u een opstalverzekering en een inboedelverzekering afsluiten. Bezit u een eigen woning dan heeft u een opstalverzekering nodig voor schade aan het pand. Meestal is deze verzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. De inboedel wordt gedekt met een inboedel verzekering. Deze verzekering is niet verplicht maar wel verstandig.

 

Opstalverzekering

Schade door bijvoorbeeld brand, storm of water aan de woning zelf kunt u laten verzekeren door een opstalverzekering af te sluiten. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Deze verzekering dekt behalve de schade aan de woning zelf ook de zaken die bij de woning horen, dat wil zeggen, de zaken die vastzitten aan de woning, zoals badkamer en keuken. Het is verstandig een opstalverzekering af te sluiten als u een eigen woning bezit. Bij het afsluiten van een hypotheek voor aankoop van de woning wordt u meestal door de hypotheek-verstrekker verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Bij een koopappartement regelt de VVE, de Vereniging van Eigenaren, meestal de opstalverzekering voor het gezamenlijke pand.

Uw keuken is meestal niet meeverzekerd in dat geval. U kunt deze dan eventueel apart bijverzekeren.

 

Inboedelverzekering

De schade aan uw inboedel wordt gedekt door een inboedelverzekering. Onder inboedel vallen alle verplaatsbare goederen in en om de woning en garage/schuur, de spullen die u mee kunt nemen bij een verhuizing. Dit zijn bijvoorbeeld uw meubels, computer, televisie, fietsen en sieraden. Om uw spullen na een brand, waterschade of diefstal te kunnen vervangen, is het wel verstandig een inboedelverzekering af te sluiten. Let u op de voorwaarden van de verzekering, deze kunnen per verzekeraar verschillen.

 

Opstal- en inboedelverzekeringen vergelijken kan u veel geld besparen!